nederlands projecten 0, 53  
    0, 52  
    x 0, 51  
    x 0, 50  
    x 0, 49  
    x 0, 48  
    x 0, 47  
    x 0, 46  
    0, 45  
    x 0, 44  
    0, 43  
    x 0, 42  
    x 0, 41  
    x 0, 40  
    0, 39  
    0, 38  
    x 0, 37  
    0, 36
project strandhuis
locatie kust zeeuws vlaanderen
cliënt gemeente sluis
   
info In dit voorstel worden aan de voet van de duinen op twee locaties, bij Groede en Catzand Bad, een klein aantal slaapstrandhuisjes geplaatst. De slaapstrandhuisjes zijn geen objecten of pasanten maar willen een bijdrage leveren aan de levendigheid en recreatieve mogelijkheden van het strand en zee.
De kwaliteit van het duinlandschap dient als uitgangspunt voor de vormgeving van de slaapstrandhuisjes. Het materiaal, kleur en grootte is bescheiden en ingetogen. Nergens is het schreeuwerig. De slaapstrandhuisjes zijn te gast op het strand. Het beoogt de betrokkenheid van de gebruikers op het strand te vergroten.De nadruk ligt vooral op het verblijven op het strand.
De slaapstrandhuisjes worden niet schouder aan schouder geplaatst, maar volgt de natuurlijke glooiing van het duinlandschap. De opzet is eenvoudig maar consciëntieus. De slaapstrandhuisjes worden geclusterd in groepjes van drie. Gemeenschappelijke eenheden met een sterk individueel karakter. De privacy is gewaarborgd, maar tevens biedt het de kans om faciliteiten die geboden worden te delen. De ruimte tussen de drie strandhuisjes is relatief klein en overzichtelijk; een plaatst die zowel veiligheid als geborgenheid biedt. De ruimte tussen de cluster daarentegen is fors ene heeft meer de schaal van het strand. De royale terrassen zijn uitlopers van de woon- en slaapkamer. Doordat de strandhuisjes op geringe hoogte (+450 tot +720mm) zijn geplaatst is er altijd fysiek contact met het strand. De terrassen fungeren eveneens als grote picknick tafels op het strand.
De basale opzet van het strandhuisje poogt recht te doen aan het unieke karakter van deze prachtige noord georiënteerde kustlijn. De slaapstrandhuisjes zijn ingebed in een natuurlijke, vanzelfsprekende omgeving van strand, zee en duinen. Bijzonder is dat de lange zijde van de slaapstrandhuisjes zijn ‘gedraaid’ met uitzicht op zee. Door de royale glasgevels heb je altijd een prachtig, panoramisch uitzicht. Het uitzicht is er altijd. Het dak versterkt nogmaals de oriëntatie. Het dak is licht glooiend. Op het hoogste punt onder de kap is ruimte gemaakt voor een alternatieve slaapplaats. Een kleine intieme ruimte aan de westzijde van het strandhuisje boven de entree. Boven de keuken en de tafel is de ruimte dubbelhoog.
Zowel de kleuren als materiaalkeuze voor de strandhuisjes is zoveel mogelijk ‘streekeigen’ en spelen in op het verblijven aan zee. Overdag genieten van zon, zee en strand. Met op de achtergrond een enigszins bleek houten huisje met witte details. S’ avonds genieten van de ondergaande zon en het avondlicht. Binnen, in een warm houten huisje met amber kleurige details.
De gevels en het dak worden bekleed met onbehandeld inlands eiken. De planken zijn fijn bezaagd en worden horizontaal verwerkt. Eiken is een duurzame houtsoort met een prachtige fijne structuur. Het hout vergrijsd licht en is egaal van kleur. De zichtbare staalconstructie is ‘of white’ gemoffeld, een schril contrast met het eikenhout van de gevels.
   
ontwerp 2012
besloten prijsvraag
    0, 35  
    x 0, 34  
    x 0, 33  
    x 0, 32  
    0, 31  
    0, 30  
    0, 29  
  bureau  
  info