nederlands projecten 0, 53  
    0, 52  
    x 0, 51  
    x 0, 50  
    x 0, 49  
    x 0, 48  
    x 0, 47  
    x 0, 46  
    0, 45
project ex’ villa
locatie eindhoven
cliënt gemeente eindhoven
   
info Meerhoven is een wijk aan de westkant van Eindhoven. De wijk is gebaseerd op het masterplan van Teun Koolhaas Associates. Het stedebouwkundige plan voor Waterrijk is opgesteld door Studio HH en Juurlink & Geluk. De ex’ villa is ontworpen voor de Bossingels. Diepe kavels van meer dan 30m1, eenzijdig georiënteerd op een bestaande boomwal. De architectuur van de ex’ villa is ingetogen maar uitgesproken. De gevels van geel gekleurde staalplaten met grote glasvlakken zorgen voor een utilitair karakter. Het neutrale interieur is van plywood. Het comfort van de ex’ villa is hoog en voorwaarde voor een functioneel open plattegrond. De zonering zorgt voor voldoende privacy tussen de functies. Door de gekozen constructie lijkt de ex’ villa te zweven boven de tuin. Het dak tenslotte is afgedekt met vegetatie. De constructie is zeer eenvoudig. Op twee betonnen prefab kelders worden twee de houten plywood wandelementen geplaatst. Tussen de wandelementen worden begane grondvloer en dakvloer gelegd. Een homogene constructie, op maat gemaakt. Voor de stabiliteit zorgen de twee kernen. Gekozen is voor een integrale benadering en optimale afstemming van disciplines. Gebruik is gemaakt van natuurlijke isolatiematerialen en een dampopen constructie. De warmteweerstand van de gevels is 5m2K/W en voor dak en vloer 7m2K/W. De keuze voor prefabricage verkort de bouwtijd tot 40% en worden de faalkosten aanzienlijk terug gebracht. De elementen worden onder geconditioneerde omstandigheden minutieus voorbereid. De reductie van bouwafval is substantieel groter dan traditionele bouwstromen. De ex’ villa is ook nog eens 5x lichter. Gesteld voor de keuze van de installaties, naast een zeer comfortabel huis, is het [sterk] reduceren van de uitstoot van koolstofdioxide [CO2]. De zonnepanelen zijn genoeg voor de stroomvoorziening en daarnaast is de ex’ villa aangesloten op de biomassacentrale.
   
ontwerp 2014
prijsvraag
    x 0, 44  
    0, 43  
    x 0, 42  
    x 0, 41  
    x 0, 40  
    0, 39  
    0, 38  
    x 0, 37  
    0, 36  
    0, 35  
    x 0, 34  
    x 0, 33  
    0, 32  
    0, 31  
    0, 30  
    0, 29  
  bureau  
  info